Lukácsról tanítványaival – könyvbemutató és beszélgetés

2019. június 17. (hétfő), 19:00 – Három Holló / Drei Raben
1052 Budapest, Piarista köz 1. (Bejárat a Szabadsajtó út felől!)

„Lukács György 1945-ös hazatérése, majd budapesti tudományos és oktatói tevékenysége döntő hatást gyakorolt a II. világháború utáni magyar kultúrára. És ebben nemcsak a művek és kutatási projektek játszottak fontos szerepet, hanem egy szűkebb és tágabb tanítványi kör kialakulása és működése is. Lukács kései önéletrajzi vázlatában írja ezekről az évekről: »Nagyon fontos: kapcsolatok és beszélgetések. Az első tanítványok. Önmagamra találás pedagógiai vonatkozásokban«” – olvasható Weiss János legújabb, Lukács György és tanítványai című tanulmány- és esszékötetében.

Kik és miért kerültek közel Lukácshoz? Halála után miként „államosította” filozófiáját és kriminalizálta tanítványait egyszerre a politikai vezetés? Mi volt a szerepe a Budapesti Iskolának és a „Lukács-óvodának”? Hogyan vált rendszerváltás után harminc évvel újra közellenséggé a leghíresebb magyar filozófus? Mennyire fontos fejezete mindez a hazai kultúrtörténetnek és milyen relevanciával bír napjainkban? Ezekről és más kérdésekről beszélget a könyv szerzője Lukács György két tanítványával, Heller Ágnessel és Vajda Mihállyal.

 

Weiss János: Lukács György és tanítványai. Forradalom – apológia – kritika – üldözés, Budapest, Áron Kiadó, 2018.

A rendezvény ide kattintva érhető el Facebookon! A kötet a Lukács György Alapítvány támogatásával jelent meg, a bemutatót a Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány szervezi a Három Holló / Drei Raben közreműködésével. A rendezvény ingyenes, a helyszínen adományokat elfogadunk.